Tradycyjny budyń czekoladowy
Składniki:
Cukier 80 g (może być trzcinowy)
Masło 60 g + około 20 g do wysmarowania miski
Jajka 4 szt.
Mąka pszenna 40 g
Orzechy laskowe 50 g
Bułka tarta około 20 g
Smak dzieciństwa powraca! Oto przepis na tradycyjny budyń czekoladowy, Wasze babcie z pewnością go pamiętają.
Sposób przygotowania:
Orzechy bardzo drobno posiekać lub zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtka i cukru dodać masło (temperatura pokojowa - musi być miękkie) i roztopioną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę z żółtek i czekolady. Dosypać posiekane orzechy i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać składniki.
Metalową miskę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski wlać powstałą masę i gotować na parze przez około 45 minut. Czujecie ten obłędny, czekoladowy zapach? :)
Wszystkie komentarze